Limba italiana este vorbita de 50.000.000 de oameni. In afara Italiei, ea este folosita in Franta, Corsica, o parte a Elvetiei, in SUA, Argentina, Tunisia. Biroul de traduceri Interpres este la dispozitia dvs pentru traduceri autorizate in limba italiana, cat si traduceri legalizate si interpretariat.
Spre deosebire de celelalte limbi romanice, italiana s-a format in patria romanilor, cuceritorii lumii vechi. Prima perioada in istoria limbii italiene tine pana in secolul al XVIII-lea. Epoca de formare a limbii italiene coincide, ca si la alte popoare europene, cu aceea a destramarii sclavagismului si a aparitiei oranduirii feudale.
Primele manifestari literare apar in secolul al XIII-lea cand infloreste in sud poezia siciliana. A doua perioada in istoria limbii italiene incepe la sfarsitul secolului al XIII-lea o data cu dezvoltarea economica a regiunii Toscana, mai ales a Florentei, ceea ce a condus la constituirea relatiilor capitaliste de care se leaga procesul de unificare lingvistica.
In Italia exista trei grupuri principale de dialecte. Au existat dialecte literare cu prestigiu, care s-au mentinut pana in epoca moderna. Si astazi unele dialecte sunt folosite curent in conversatia oamenilor culti, insa limba oficiala este limba italiana pentru care oferim servicii de traduceri legalizate.
Datorita imprejurarilor istorice in care s-a dezvoltat, vocabularul este mai apropiat de cel latin. In afara cuvintelor mostenite, s-au introdus multe cuvinte latine savante. Dintre limbile romanice, cea mai mare influenta asupra limbii italiene au avut-o provensala si limba franceza.
In afara cuvintelor ramase din timpul cuceririlor germane, in epoca moderna, datorita stapanirii austriece, au patruns tot in partea de nord un numar mare de germanisme care, in multe regiuni circula alaturi de cuvintele de origine latina. In Evul Mediu, influenta araba s-a facut simtita indeosebi prin intermediul Siciliei.
Deseori se spune ca italiana este cea mai armonioasa dintre limbile romanice, ea se canta nu se vorbeste (si canta, non si parla).