Limba engleza se bucura de cel mai mare prestigiu dintre limbile germanice. E greu de stabilit numarul exact al vorbitorilor de limba engleza. In tarile de limba engleza (SUA, Canada) exista vorbitori de alte limbi: spaniola in sudul SUA, franceza in Canada. Engleza este o limba internationala si putem spune ca si cea mai vorbita dintre ele. Cele mai cautate traduceri legalizate sunt in limba engleza.

Urmarile lingvistice ale cuceririi germanice au fost foarte importante. Limba engleza este de fapt rezultatul contopirii dialectelor populatiilor germanice care au venit de pe continent si care s-au impus in intreaga insula (Marea Britanie). In evolutia limbii engleze se disting trei perioade: vechea engleza sau anglo-saxona (pana la anul 1100), engleza medie se intinde intre anii 1100 si 1500, iar engleza moderna incepe la sfarsitul secolului al XVI-lea o data cu aparitia Renasterii in Anglia.

Multe imprumuturi din timpul Renasterii au fost facute prin intermediul scriitorilor. Aceasta se vede clar in vocabularul marelui scriitor Shakespeare, care este deosebit de bogat in cuvinte noi, imprumutate. Limba engleza a continuat sa se imbogateasca de-a lungul secolelor cu termeni din diferite limbi. In general, se poate spune ca limba engleza este foarte receptiva la imprumuturi. De aceea, oricine invata engleza ramane surprins de faptul ca desi ea este o limba germanica, are jumatate din vocabular de origine romanica, mai ales franceza.

Limba engleza literara e asa numita King’s English, bazata pe dialectele din jurul Londrei. Aceasta insa nu se bucura de aprobare unanima, fiind calificata uneori drept o limba artificiala, ingreunata in mod deliberat pentru a nu fi accesibila decat varfurilor intelectuale.

Limba engleza veche avea o structura sintetica, cu un sistem flexionar foarte bogat. In engleza medie a inceput procesul de pierdere a flexiunii care a fost inlocuita in engleza moderna de constructii analitice. Spre deosebire de structura gramaticala si fonetica, care au evoluat foarte mult, ortografia engleza a ramas foarte conservatoare. Toate acestea fac ca scrierea corecta a limbii engleza sa constituie o dificultate serioasa nu numai pentru straini, ci si pentru englezi care, pentru a-si insusi ortografia, trebuie sa depuna eforturi chiar si dupa absolvirea studiilor superioare.

Call Now Button
× Vorbiti pe WhatsApp