Limbile indo-europene formeaza singura familie raspandita in toate continentele. Familia indo-europeana este reprezentata actualmente prin urmatoarele limbi sau grupuri de limbi: romanice (care au la baza limba latina), germanice, celtice, slave, baltice, greaca, albaneza, armeana, limbile indiene, iraniene. Va oferim traduceri legalizate pentru majoritatea acestor limbi.

Merita mentionat faptul ca, datorita anumitor imprejurari, unele limbi din Europa au depasit cu mult granitele statului unde se vorbesc ca limbi materne si au devenit mijloace de circulatie internationala (de exemplu, franceza, engleza, rusa). Raspandirea unor limbi se explica in mare masura ca o consecinta a cuceririlor de teritorii straine. Asa s-au impus, de exemplu, spaniola si engleza in America.

Legate prin originea lor comuna, limbile indo-europene prezinta trasaturi structurale asemanatoare. Dar, datorita conditiilor proprii de dezvoltare, cu cat avansam in istorie, asemanarea lor structurala se pierde, ceea ce face ca astazi numai specialistii sa poata recunoaste inrudirea dintre diferite grupuri cum ar fi dintre cele slave, germanice, romanice, etc.

Mai mult decat atat, chiar in interiorul aceluiasi grup exista uneori deosebiri destul de mari. Astfel, in timp ce unitatea limbilor slave, de pilda, e usor de recunoscut, cea a unor limbi germanice e aproape imposibil de sesizat la prima vedere. Limba engleza este inrudita de aproape cu germana, dar structura ei fonetica, gramaticala, lexicala, prezinta diferente surprinzatori de mari fata de germana.

Exista insa si situatii inverse, adica vorbitori de limbi diferite se inteleg aproape fara dificultati, ca de exemplu, un danez cu un suedez, un rus cu un bielorus, un bulgar cu un macedonean etc.

Call Now Button
× Vorbiti pe WhatsApp