Limba greaca este vorbita in Grecia continentala, insulele din Marea Ionica si Marea Egee, de aproximativ 7.500.000 de oameni, la care se adauga vreo 2.000.000, raspanditi in diverse tari: sudul Italiei, Sicilia (colonizata de greci in urma cu 2500 de ani), Albania, Bulgaria, Turcia, Cipru, Creta, Australia, Africa.
Limba greaca este una din limbile indo-europene cunoscute la data foarte veche si una din cele mai bine studiate. Limba greaca a fost prima din limbile indo-europene occidentale, care a servit ca mijloc de exprimare unei civilizatii de mare prestigiu. In timpul imperiului roman, limba greaca era singura limba straina respectata de romani. Folosita in filizofie, in literatura, limba greaca a fost cultivata ca expresie a unei civilizatii a carei superioritate era recunoscuta. Alfabetul grec, imprumutat de la fenicieni, a stat la baza celui latin (din care ulterior s-au format toate scrierile occidentale) si chirilic.

Influenta greaca a fost foarte puternica in toate domeniile vietii romanilor. Chiar inceputul literaturii latine ( in secolul al III – lea), il constitue traducerea Odiseei din limba greaca.
Cand centrul imperiului s-a mutat de la Roma, la Bizant, limba greaca a ramas limba oficiala a imperiuliu din Orient, pana la caderea Constantinopolului sub turci (1453). Ulterior, ea a continuat sa fie folosita numai in Grecia continentala si insulara. Spre deosebire de limba latina, care a fost intrebuintata ca limba unica in biserica occidentala, pentru crestinii din Orient, limba greaca nu a constituit un instrument unic de exprimare: in diferite perioade textele religioase au fost traduse in limbile popoarelor orientale.

Raspandirea civilizatiei si limbii grecesti in intreaga Peninsula Balcanica a avut drept urmare crearea unei civilizatii balcanice unitare, care s-a mentinut in tot cursul evului mediu. Limba greaca, intrebuintata ca mijloc de intelegere intre popoarele balcanice, explica multe din trasaturile lingvistice comune pe care le gasim in limbile acestora. E interesant de subliniat ca in unele opere literare bizantine se gasesc date pretioase cu privire la istoria tarii noastre.

Limba greaca moderna dateaza din secolul al XVI-lea. Este perioada in care, dupa cucerirea Constantinopolului de catre turci, limba greaca, care avusese o influenta atat de mare pana atunci, e redusa la un domeniu din ce in ce mai restrans. Cu toate acestea, rolul limbii grecesti, ca limba savanta, nu a incetat sa se resimta in epocile urmatoare. Astfel, dusa de savantii refugiati din Bizant in Italia, greaca a devenit limba de cultura in occident, oferind limbilor occidentale pana astazi, alaturi de latina, posibiliatea crearii unei bogate terminologii stiintifice, tehnice etc de circulatie internationala. Astfel, termeni din matematica, din medicina, din tehnica (telegraf, telefon etc) sunt imprumuturi savante, fie luate ca atare (gama, delta), fie create artificial din elemente grecesti (fotografie, hidroenergetica). De foarte multe ori, in astfel de domenii se formeaza cuvinte din combinatia unui element latin cu unul grecesc: radioscopie, televiziune, automobil etc.

La noi, influenta limbii grecesti s-a manifestat mai intai indirect, prin slavona; in cursul secolului al XVIII-lea limba greaca a fost promovata de fanarioti, ca limba a comertului si a culturii in Moldova si Tara Romaneasca. Astfel s-a creat un curent grecizant, aspru critica de scriitorii secolului urmator.

Spre deosebire de limba greaca veche, limba greaca moderna are o structura gramaticala mult mai simpla, marcata printr-o tendinta vadita de regularizare a substantivelor; la verb apar numeroase forme analitice. In acelasi timp, vocabularul este impestritat cu cuvinte franceze, italiene, slave, albaneze, etc.

Biroul de traduceri Interpres va ofera servicii de traduceri legalizate, traduceri autorizate si interpretariat pentru limba greaca.

 

 

Call Now Button
× Vorbiti pe WhatsApp