Compararea limbilor de pe glob arata ca ele nu sunt egale in ceea ce priveste nivelul lor de dezvoltare. Unele au un vocabular sarac, iar altele au ajuns la cateva zeci sau chiar sute de mii de cuvinte unele au forme complicate pentru idei putine, iar altele au un sistem gramatical organizat. De aceea, precum nivelul de dificultate dar si numarul traducatorilor pentru o anumita limba este diferit, biroul nostru de traduceri practica preturi pentru traduceri legalizate in mod proportional.

Unele limbi au, pe langa forma vorbita, si un aspect literar, normat, iar altele nu cunosc inca scrierea. Intre limbi exista egalitate relativa, unitate de structura, datorita ca toate indeplinesc aceleasi functii, raspunzand necesitatilor de comunicare ale colectivelor de vorbitori. Dar cum aceste necesitati nu sunt egale, ci depind de gradul dezvoltarii materiale si culturale a diverselor colectivitati, rezulta ca limbile de pe glob se alfa la nivele de dezvoltare diferite.

Lingvistii au interpretat diferentele dintre limbi in moduri variate. Astfel, unii sustin ca, desi deosebite mult intre ele, limbile de pe glob se afla in fond pe plan egal, intrucat toate sunt in stare sa satisfaca necesitatile de comunicare ale vorbitorilor lor. Dar cum pot fi oare egale limbi care corespund unor necesitati inegale? Sunt alti cercetatori care considera ca trasaturile unei familii de limbi depind de caracteristicile rasiale ale populatiei care o vorbeste. Aceasta este o idee gresita. Trasaturile biologice sunt caracteristice unei rase (culoarea pielii), nu au nicio legatura cu limba, care este un fenomen social. De altfel, sunt numeroase exemple care arata ca populatii de aceeasi rasa vorbesc limbi diferite, in timp ce populatii de diverse rase vorbesc aceeasi limba.

Totodata sunt si cercetatori care sustin ca exista o diferenta transanta intre limbile de civilizatie si limbile primitive, intrucat primele ar exprima o mentalitate logica, iar cele primitive o gandire prelogica. Un asemenea punct de vedere este de asemenea gresit. De la limbile triburilor de antropofagi si pana la limbile popoarelor celor mai avansate se constata o continuitate neintrerupta.

Asadar, limbile nu sunt astazi la fel de dezvoltate, dar niciuna nu ramane pe loc, ci se poate dezvolta in functie de dezvoltarea societatii. Orice limba contine in sine virtualitatea schimbarilor ei progresive.

Call Now Button
× Vorbiti pe WhatsApp