Apostila este  un certificat specializat, eliberat de autoritatile competente ale unui stat membru al Conventiei de la Haga. Apostila este atasat documentului dumneavoastra original pentru a verifica daca este legitim si autentic, astfel incat va fi acceptat in una dintre celelalte tari care sunt membre ale Conventiei Apostilei de la Haga.

Apostila se elibereaza de catre institutia prefectului din judetul in care titularul actului sau sotul/sotia ori o ruda pana la gradul II a acestuia are domiciliul/ultimul domiciliu in judetul in care emitentul actului are sediul.

 

Documentele necesare eliberarii apostilei:

  • Cerere, indiferent de numarul actelor apartinand aceluiasi titular pentru care se solicita eliberarea apostilei;
  • Actul prin care se solicita eliberarea apostilie in original;
  • Dovada achitarii taxelor pentru prestarea serviciului de eliberare a apostilei;

 

La 5 octombrie 1961, Conventia de la Haga a eliminat cerinta legalizarii documentelor publice straine. Conventia reduce toate formalitatile de legalizare la livrarea simpla a unui certificat intr-o forma prescrisa, intitulata „Apostille”, de catre autoritatile statului in care este originar documentul. Acest certificat, plasat pe document, este datat, numerotat si inregistrat. Verificarea inregistrarii sale poate fi efectuata fara dificultate printr-o simpla cerere de informatii adresata autoritatii care a eliberat certificatul.

Conventia Apostille prevede certificarea simplificata a documentelor publice (inclusiv notariate) care trebuie utilizate in tarile care au aderat la conventie. Documentele destinate utilizarii in tarile participante si teritoriile lor trebuie sa fie certificate de unul dintre functionarii din jurisdictia in care documentul a fost executat.

 

Conventia Apostille cere ca toate Apostilele sa fie numerotate consecutiv, cu numere individuale aplicate fiecarui Apostil. Apostilul standard recunoscut contine un sigiliu si 10 referinte obligatorii: numele tarii de origine, numele persoanei care semneaza documentul, calitatea in care a actionat persoana care semneaza documentul, in cazul documentelor nesemnate, numele autoritatea care a aplicat sigiliul sau stampila, locul certificarii, autoritatea care elibereaza certificatul, numarul certificatului, sigiliul sau stampila autoritatii care elibereaza certificatul si semnatura certificatului care elibereaza certificatul.

Biroul de traduceri Interpres va ofera consultanta gratuita si va ajuta in procesul de obtinere a cetateniei sau rezidentei intr-un stat strain prin serviciile de obtinere a apostilei pe documentele originale si traduceri.

 

 

Call Now Button
× Vorbiti pe WhatsApp